MAL EDİNME İLE VATANDAŞLIK ELDE ETME

Posted by Sermet Basut
Category:

Yabancılara Gayrimenkul Satışı ve Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı Edinilmesi

Son dönemlerde kimileri tarafından yoğun eleştirilere maruz kalan, kimileri tarafından ise kısmen olumlu karşılanan yabancılara gayrimenkul satışı ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı edinimi.

T.C. vatandaşlığı edinmenin kurallarından bahsetmeden önce neden bu kadar gündemde kaldığını ve eleştirilerin odak noktası olduğunu eksi ve artılarıyla analiz ederek kararı okurlarıma bırakmak isterim.

Millet olarak ülkemizin her bir metrekaresinde ayrı bir zafer coşkusunu, fedakârlığın izlerini, medeni ve köklü bir toplum olmanın bilincini hissetmiş ve görmüşüzdür. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapan, vatan ve toprak bütünlüğü bilincini her zaman bütün değerlerin üstünde tutan manevi değerler ile beslenen bir ülkede maddi yöntemler ile vatandaşlık edinmek ülkenin tarihi ve geçmiş değerlerini zedeliyor algısı  ve yabancıların ülkemiz fayda ve menfaatlerine ters düşer düşüncesi olabilir. Geçmişe kısa bir yolculuk yapılarak karşılaştırma ve kıyaslamaya yardımcı olması için  neler yapıldığına bakalım.

Bu köklü medeniyete sahip ülkede devşirme yöntemi ile yabancılara yetkiler verilmiş, tüccarlara ise ticaret imkanı için pazar olanakları sağlanarak ticari faaliyette bulunmalarına imkan sağlanmıştır. Nihai olarak ülke çıkarlarına ve menfaatine faydalı olan durumlara istisna uygulanmıştır. Aslında globalleşen ve küreselleşen dünya şartları göz önüne alındığında gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkelerin benzer durumlarda izlediği politikalar ile karşılaştırıldığında vatandaşlık edinimlerinin sanıldığı kadar da sıkıntılı olmadığını gösteriyor. Her ülkenin kendi prosedürlerine göre o ülkenin vatandaşlığını almak çeşitli derecelerde zor olabiliyor. Özellikle uzun vadede yaşamak ve o ülkede oturma ve çalışma vizesi almak birçok ülkenin şartı.

yabancılara gayrimenkul satışıyabancılara gayrimenkul satışı

Amerika birleşik devletlerinden İngiltere, Almanya, İspanya Kanada ve diğer bir çok ülkede gerek yatırım gerekse gayrimenkul alımı suretiyle edinilen vatandaşlık süreçleri bulunuyor. Aslında geçtiğimiz günlerde düzenlemiş olduğum seminerde ülke bazlı detaylı olarak değinmiş ve kritiğini yapmıştım ama bu yazımda kendi ülkemizde en sık kullanılan iki yöntem üzerinde durarak gayrimenkul edinimi yöntemi ile vatandaşlık almayı şeffaf ve kolay anlaşılır bir dille anlatmaya çalışacağım. Peki nedir bu en sık kullanılan iki yöntem?

  1. Gayrimenkul alımı yöntemi ile istisnai Türk vatandaşlığı edinilmesi (250.000$ karşılığı TRY cinsinden)
  2. Bankaya yatırılan tutar aracılığı ile  istisnai Türk vatandaşlığı edinilmesi (500.000$ ve muadili döviz TRY cinsi)

yabancılara gayrimenkul satışı ile İstisnai Türk Vatandaşlığının Edinilmesi

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını edinmek isteyen kişi ve aileleri (eşi ve 18 yaşından küçük çocukları) yapılan son düzenleme kapsamında  250.000 USD değerinde veya 250.000 USD’nin TCMB’nin işlemin yapıldığı günkü efektif alış ve çapraz kurunun TRY karşılığı baz alınarak bir veya bir kaç taşınmazı(ev, residence, arsa, tarla, iş yeri) satın aldıkları takdirde başvuru sürecine dahil olabileceklerdir.

Yabancılara gayrimenkul satışı işlemi ve sonrasında aşağıda belirteceğim süreçler kapsamında Türk Vatandaşlığının İstisnai olarak edinilmesine başvuru yapabileceklerdir.

  • gayrimenkul’ün satın alınması
  • Kısa süreli oturma iznine başvurulması
  • Söz konusu Gayrimenkul ‘ün Değerleme Raporunun Alınması
  • Çevre Ve Şehircilik Bakanlığından Taşınmaz Uygunluğunun Alınması
  • Türk Vatandaşlığının İstisnai Olarak Edinilmesine Ait Başvuru Evraklarının Hazırlanması
  • Türk Vatandaşlığına Başvuru Yapılması
  • Başvurunun incelenmesi
Yabancılara gayrimenkul satışı ile Gayrimenkul ‘ün satın alınması

Türk Vatandaşlığına istisnai olarak başvurmak isteyen kişi/kişiler 250.000 Usd veya karşılığı TRY tutarındaki bir veya birden fazla gayrimenkulü satın almalıdırlar. Satın alınan gayrimenkule tapu kaydına 3 yıl satılamaz şerhi koydurmalıdırlar. Çünkü ilgili gayrimenkul ün ediniminden sonra yönetmeliğin 20.maddesi kapsamında 3 yıl satılmama şartı vardır. Yukarıdaki şartlara ek olarak edinilen gayrimenkul sit arazisi kapsamında olmamalıdır.

Yabancılara gayrimenkul satışında kısa süreli oturma iznine başvurulması

Vatandaşlık başvurusu sürecinin bir parçası olan oturma izni başvurusu edinilen taşınmaz vasıtasıyla kısa süreli ikamet izni alması gerekir. Başvuru evraklarını derleyen aday kişi Göç İdaresi Genel Müdürlüğü gönderdikten sonra kısa süreli ikamet iznin alınması akabinde başvurusunu yapacaktır.

Söz konusu Gayrimenkul ‘ün Değerleme Raporunun Alınması

Taşınmazın alımı kapsamında değerinin uzman kişiler tarafından 250.000 USD veya TRY karşılığında  yapıldığının tespiti için SPK gayrimenkul değerleme lisansına sahip eksperler tarafından yapılması şarttır.

İlgili taşınmazın SPK eksperleri tarafından TCMB nin alımın yapıldığı günkü çapraz kur veya efektif kuruna bakılarak piyasa değerinin belirlenmesi ve bu kapsamda değerleme raporunun oluşturulmasıdır.

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığından Taşınmazın Uygunluğunun Alınması

Satış işleminin yapıldı Tapu müdürlüğü ilgili taşınmazın sürecinin doğruluğunun tespiti için yukarıdaki süreçler akabinde uygunluk yazısını kişinin mail adresine gönderir. Bu süreçte Tapu Müdürlüğü ilgili taşınmazın alımına ilişkin banka dekontlarını isteyebilir.

Türk Vatandaşlığının İstisnai Olarak Edinilmesine Ait Başvuru Evraklarının Hazırlanması

Aşağıda belirteceğim evrakları aday kişinin kendi başına veya vekalet vereceği avukat aracılığıyla edinmesi mümkündür.

  • Başvuru formu
  • Biometrik fotoğraf(2 adet)
  • Noter onaylı Pasport/pasaportlar tercümesi
  • Aday kişi veya kişilerin kimlik bilgilerini gösteren kendi ülkelerine kayıtlı nüfus kayıt belgesi
  • sağlık raporu
  • Aday kişinin medeni halini gösteren belge(evli olması halinde evlenme belgesi, eş ve çocuklarını belirten nüfus kayıt belgesi)
  • Aday kişinin 18 yaşından küçük olan çocuklarının da vatandaşlık sürecine dahil olması isteniyorsa noter veya elçilik veya ülkesinin yetkili mercileri tarafından verilen ebeveyn olma belgesi
  • Maliye Bakanlığına ödenen hizmet bedeli dekontu
Türk Vatandaşlığına Başvuru Yapılması

İlgili evrakların toplanması akabinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvuru yapılır.

Yabancılara gayrimenkul satışı başvurusunun incelenmesi

Türk Vatandaşlığının istisnai olarak edinilmesi kapsamında bakanlık nezdinde oluşturulan komisyon yukarıdaki bahsedilen süreçlerdeki evrakları inceleyerek nihai ve son kararı verecek olan T.C. başkanının onayına sunularak tamamlanır.

Yukarıdaki bahsetmiş olduğum süreçleri kişi veya kişilerin danışman firma bünyesindeki avukatlar aracılığıyla yapması vatandaşlık sürecinin sağlıklı ilerlemesi açısından büyük önem arz etmektedir. Avukata verilecek olan vekâlet ile kişinin süreci kendi adına takip edilecek süreç daha hızlı bir şekilde ilerleyecektir.

Türkiye’de Yabancıların Taşınmaz Edinim Rehberi

Detaylı ve daha fazla bilgi için bizimle irtibata geçmenizi tavsiye ederiz.

 

 

Author Sermet Basut
Finans Danışmanı; Matematik asla yalan söylemez,doğru bir yatırım hırs psikolojisini doğru yönetmekten geçer.

Bir yanıt yazın

Soru Sor