Türkiye’de İmar Barışı

Posted by Muaz Aslan
Category:

imar barışı

İmar barışı 2018 yılında geçici kanun teklifi ile hayata geçirilmişti. Bu teklif gelecek adına neleri getiriyor /götürüyor sizin için ele aldık.

İmar Barışı Uygulaması

İmar barışı aslında basitçe iki aşamadan oluşan ve mevcut yapıyı ruhsatlandırma amacı taşıyan bir yönetmelik. Başlıca;

Vatandaşın beyanına dayalı E- Devlet başvurusu yapılır .

E-Devlet sistemine kayıtlı telefonumuza gelen harç mesajındaki miktar ödendikten sonra yine sistem üzerinden Yapı Kayıt Belgemiz oluşturulur.

Gerçek şu ki, Yapı Kayıt Belgesi İstanbul, Ankara vs. gibi büyük şehirlerdeki mevcut yapılar için pek bir şey ifade etmiyor. Bunun nedeni Yapı Kayıt Belgesinin sadece elektrik, su, doğal gaz gibi faturalarını ayrı ayrı almaya (apartman, site tarzı binalar için) yaraması ve bunun dışında yıkım kararları (tek katlı gecekondu vb. binalar) için bir kalkan görevi görür.

Ayrıca kat mülkiyetine geçişte vatandaş kaçak binasına kat mülkiyetli tapu alabiliyor. Vatandaşın yararına olan bu durumda binalar ruhsatsız olmaktan kurtuluyor. Her türlü  ticari işlemi yapabileceğimiz bir hale getiriyor. 

İmar Barışının Dezavantajları

Maalesef düzenlemenin eksik yapıldığı bu konuda aşikar. İmar barışına konu olan yapıda vatandaşın beyanı esas alınıyor. Bu işlem  kaçak binalara yönelik çıkarıldığı için deprem tehlikesi olan ülkemizde sorun teşkil ediyor. Bazı mühendisler bu yasa /yönetmelik çıkacağı zaman en azından bir karot numunesi alınıp beton sınıfı değerleri ölçülebilir uyarısında bulundular. Mevcut hali ile Yapı Kayıt Belgesi  alınan binaların büyük bölümünün depremde sınıfta kalacağı uyarısında da bulundular. 

Kentsel dönüşümün teşvik edilirken parkın bahçenin içindeki binalara yasal bir statü verilmesi çok akla yatan bir şey değildir. Bu durumdaki binalar kentsel dönüşüm zamanında daire statüsü kazanacak olsa da öyle bir durum söz konusu değil. Eğer binanız yıkılır, yanar, selde zarar görüp kullanılamaz hale gelir ise aldığınız Yapı Kayıt Belgesi ya da kat mülkiyetli tapunun hiçbir geçerliliği yok, imar yoksa mevcut arsada bina yapamaz hak iddia edemezsiniz.

(https://imarbarisi.csb.gov.tr/sss  14.soruda kalıcı bir imar hakkı alınamayacağı belirtiliyor)

İmar Barışı Geleceğiniz İçin Önemli

İmar barışı şimdilik sona erdi ödeme süresi 31.12.2019 tarihine kadar uzatıldı. Yeni başvurular için en azından binalardan deprem performans analizi istenmelidir. Bunu devletten beklemeye gerek yok, başvuru yapıp binasını kaçak yapı statüsünden kurtaran herkes en azından böyle bir analiz yaptırabilir.

İmar barışı hakkında daha fazla bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Author Muaz Aslan
İnşaat Mühendisi

Comments

  • Tarlama kaçak olarak inşaat yaptım.Belediye meclisi,ceza yazarak yakım kararı verdi.Yapı kayıt belgesi aldım.Bodrum Bel.emlak bildiriminde bulunarak,arsa vergisi ödedim.Yapı kayıt belgesi aldığım halde ceza silinmedi.Belediyeden imar uygulaması istemediğim için tarlamdan yol terki yapmadım.Cezanın silinmesi için yazılı başvurum üzerine imar planına göre 7 m.genişliğindeki yola 224 m2 tecavüz ettiğim gerekçesi ile konuyu Çevre ve Şehircilik il md.soracakları Belediye yetkilileri tarafından belirtildi.i
    İnşaat alanı dışında kalan arazim tarla vasfındadır.Belediyeye yol için terkim yoktur.Halen inşaatımın yanında 6 .5 m . genişliğinde yol geçmektedir.
    Yapı kayıt belgesi aldığım için belediyenin belirlediği değere göre emlak vergisini 3 Yıldır ödüyorum.
    Yapı kayıt belgem iptal edilir mi? Çevre Şehircilik il md.nasıl karar verir.
    Bilgilendirirsrniz müteşekkir olurum.
    Saygılarımla,

  • Yapı kayıt belgesi aldım.Bodrum Bel.

Bir yanıt yazın

Soru Sor