GAYRİMENKULDE İNTİKAL

Posted by İsrafil Cingöz
Category:

İntikal

İntikal kelime manası; konumuzla alakalalı olarak bir mirasın atadan kalması manasına gelir. Bu konuyu biraz daha açarsak intikal; miras bırakan kişinin ölümü sonucunda yasal mirasçı vefat eden kişiye ait malların üzerlerine almak için başlattıkları yasal süreç.

Mirasçı olarak adlandırılan kişi ya da kişiler birinci dereceden kan bağı olan kişilerde olabilir kan bağı olmayan evlatlık ya da çocuksuz evliliklerin sonucunda eşlerin ikisinin de ölümü ile eş kardeşlerine miras kalabilir.

Yasal mirasçıları şöyle sıralayabiliriz.

Eşler, Çocuklar, Anne ve Babalar, Çocuksuz ölümlerde Eşlerin Kardeşleri, Kan bağı olmayan evlatlıklar.

NOT; İntikal mevzuu kişinin yasal mirasçı kendi aile yapılarının ve akrabalarının durumlarına göre değişebilir.

Miras İntikali için gerekli evrakları çok basit şekilde şöyle sıralayabiliriz.
  • Sulh hukuk mahkemesi ya da Noterlerden alınan veraset (mirasçılık belgesi)
  • Mirasçıların kimlikleri fotokopileri
  • Vekalet verdiyse vekaletleri ve vekil tayin ettikleri kişinin kimlik fotokopisi
  • Varsa tapu ya da tapu kayıt belgesi
Miras kalan bir gayrimenkulün satışı için gerekli evrakları şöyle sıralayabiliriz
  • İntikal için miras kalan mülkün mirasçısının kimlik fotokopisi ya da vekalet verdiyse vekâlet ve vekil kimlik fotokopisi
  • Belediye rayiç bedeli (belediye temiz kâğıdı)
  • Miras bırakanların (ölenlere ait) veraset vergi ilişik kesme belgesi
  • Alıcı kimlik fotokopisi veya vekalet verdiyse vekalet ve vekil kimlik fotokopisi.
Veraset çıkarma yolları ve süreçleri

Mirasçılık belgesi(veraset) iki yöntemle çıkartılabilir.

  • Noterler aracılığı ile mirasçılık belgesi çıkarmak için yasal mirasçılardan bir tanesi bizzat ya da mirasçılık belgesi çıkarmak için yetki verdiği kişinin başvurusu neticesinde aynı günde çıkarılabilir. Burada önemli olan husus miras bırakanın ölüm tarihinin yakın olması ve aile soy bağlarının nüfustaki kayıtlarının düzgün olması gerekir. Mirasçı ailesinin nüfus kayıtlarında yanlışlıklar varsa eksik mirasçı ya da fazla mirasçılar mirasçılık belgesinde gözükebilir. Bunun sebebi noterlerdeki mirasçılık belgesi alırken tek bakılan kıssa mernis kayıtlarıdır buradaki hata mirasçılık belgesinin hatalı çıkmasına sebebiyet verir. Bu yüzden noterde miras çıkartan mirasçının aile bağlarının ve soylarının çok iyi bilmesi gerekmektedir. Mirasçılık belgesinde şüphe duyulacak tanımadığınız mirasçıların ya da eksik mirasçıların çıkması durumunda veraseti Sulh hukuk mahkemelerinden almasını tavsiye ederiz.
  • Sulh Hukuk Mahkemelerinden mirasçılık belgesi çıkarmak için yasal mirasçılarından bir tanesi bizzat ya da yetki verdiği herhangi bir avukat aracılığı ile başvuru yapabilir. İntikal için veraset belgesi istediğiniz il ya da ilçenin Sulh Hukuk Mahkemelerinden alınabilir. Eğer mirasçısı sayısı az ve miras dağılım basit ise ilgili mahkemenin yoğunluk duruma göre duruşma günü verilmeden mirasçılık belgesi çıkarılabilir. Eğer ki mirasçı sayısı çok ve miras dağılımı karışık ise mahkeme duruşma günü verir ve ilgili yazışmalardan sonra dosya miras pay payda dağılımı için bilirkişiye rapor hazırlamak üzere gönderilir. Bilirkişi ücreti yatırılır ve rapor düzenlendikten sonra eğer bir itiraz yoksa hakim taktirince duruşma günü verilir ve kabul edilir. Süreç olarak mahkemelerin yoğunluğu durumuna göre değişebilir. Bazen 1 ay içerinde çıkan mirasçılık belgesi 1-1,5 yıl da sürebilir.

İntikal Tapu ve Kadastro Müdürlüğünün İntikal ile ilgili linkine ulaşmak için tıklayınız.

 

 

 

Author İsrafil Cingöz
Gayrimenkul Değerlendirme Uzmanı

Comments

Comments are closed.

Soru Sor